Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    Eğitim Birimi

    EĞİTİM ÖĞRETİM SERVİSİ

    Kurumda eğitim-öğretim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile kütüphane faaliyetlerinin yürütüldüğü servistir.  Vezirköprü M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 120 kişilik 1 adet çok amaçlı salon, 1 adet kütüphane, 14 kişilik 1 adet derslik, 12 kişilik 1adet bilgisayar sınıfı, berberhane, hobi atölyesi, terzi atölyesi bulunmaktadır. Eğitim Öğretim Servisinde 2 öğretmen,  kütüphaneden sorumlu 1 infaz koruma memuru ve eğitimden sorumlu 1 infaz koruma memuru görev yapmaktadır.

    Ceza İnfaz Kurumunda yürütülmekte olan eğitim-öğretim, sosyal ve kültürel faaliyetler ile sportif çalışmalarda amaç; Kurumda bulunan hükümlü ve tutukluların, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda çağdaş infaz anlayışına uygun olarak eğitilmesi, ıslahı, manevi bakımdan güçlenerek yeniden topluma kazandırılmaları, özgüvenlerini kazanmış, kendisine ve çevresine duyarlı, sosyal ve manevi yönden toplumla uyumlu, suç ortamından ve suç işlemeyi doğuran sebeplerden uzaklaşmış bir şekilde topluma yeniden kazandırmaktır.

    Kurumumuz eğitim servisi ana başlıkları ile aşağıda belirtilen çalışmaları yürütmektedir.

    A)    I. ve II. Kademe Okuma-Yazma Kursları

    B)    Açık Öğretim Ortaokulu Bitirme Çalışmaları

    C)    Açık Öğretim Lisesi Bitirme Çalışmaları

    D)    ÖSYM Sınavları

    E)     Yüksek Okul Bitirme Çalışmaları

    F)     Örgün Eğitim Çalışmaları

    G)    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri

    H)    Kütüphane Çalışmaları

    İ)       İş ve Meslek Eğitimi Kursları

    J)      Kalfalık ve Ustalık Sınavları

    K)    Sosyal-Kültürel ve Sportif Faaliyetler

    a)      Konferanslar

    b)      Tören-Anma Günleri ve Kutlamalar

    c)      Sinema Gösterimleri

    d)      Bilgi Yarışmaları ve Münazaralar

    e)      Konser ve Müzik Çalışmaları

    f)       Tiyatro Çalışmaları

    g)      Sosyal-Kültürel ve Sportif Kurslar

    h)      Merkezi Yayın Sistemi

    i)       Basın Yayın Faaliyetleri

     

    A) I. ve II. Kademe Okuma-Yazma Kursları

    I. Kademe Okuma-Yazma Kursları

    Kurumumuza yeni gelen hükümlü-tutuklular ile görüşülerek okuma-yazma bilmediği tespit edilen 45 yaş altı ve sağlık durumu elverişli hükümlü-tutuklular 1.Kademe Okuma-Yazma Kursuna alınmaktadır. Okuma yazma becerisi kazandırmanın yanı sıra yaşam becerisi ve matematik becerisi de kazandırılması amaçlanmaktadır. Kursun sonunda başarılı olan hükümlü-tutuklulara Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı Okur-Yazarlık Belgesi verilmektedir. Kurumumuzda okuma yazma bilmeyen tek bir kişi kalmayana kadar I. Kademe Okuma Yazma Kurslarımız devam edecektir.

    Yetişkin II. Kademe Başarı Kursları

    I. Kademe Okuma-Yazma Kursunu başarıyla bitirenler ile okur-yazar olan hükümlü-tutuklular bu kursa alınmaktadır. Eğitim Programı özellikle ilköğretimin 3. ve 4.  sınıf düzeyine denk bilgi, beceri ve tutum kazandırmayı amaçlamaktadır. İlköğretimin üçüncü ve dördüncü sınıfına denk eğitimi hedefleyen bu kademede kazandırılacak bilgi, beceri ve tutumlar dört temel ders kapsamında ele alınmaktadır. Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji, Matematik derslerinden oluşan bu kursu tamamlayan hükümlü-tutuklulara ilkokul diploması yerine geçen II. Kademe Başarı Belgesi verilmektedir.

     

    B) Açık Öğretim Ortaokulu Bitirme Çalışmaları

    2. Kademe Okuma-Yazma Kursunu tamamlayan hükümlü-tutuklular ile ilkokul mezunu olan ya da ilköğretim okulu 5.-6.-7.-8. sınıflarından ayrılan ve kuruma yeni gelen hükümlü-tutuklular bilgilendirilerek, istekli olmaları halinde Açık Öğretim Ortaokuluna kaydedilerek sınava girmeleri sağlanmaktadır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün iş takvimi doğrultusunda yeni kayıt ve kayıt yenileme tarihleri hükümlü-tutuklulara zamanında duyurularak başvuru yapmaları için teşvik edilmektedir.

     

    C) Açık Öğretim Lisesi Bitirme Çalışmaları

    Ortaokul mezunu olanlar ya da lisenin 1.-2.-3.-4. sınıflarından ayrılanlar ile kuruma yeni gelen hükümlü-tutuklular bilgilendirilerek, istekli olmaları halinde Açık Öğretim Lisesine kaydedilerek sınava girmeleri sağlanmaktadır. . Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün iş takvimi doğrultusunda yeni kayıt ve kayıt yenileme tarihleri hükümlü-tutuklulara zamanında duyurularak başvuru yapmaları için teşvik edilmektedir.

     

    D) ÖSYM Sınavları

    ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girmek için gerekli şartlar, belgeler, başvuru ve sınav tarihleri hükümlü-tutuklulara zamanında duyurularak sınavlara katılmaları teşvik edilmektedir. Hükümlü-tutukluların sınavlarla ilgili bütün işlemleri Eğitim Öğretim Servisi tarafından yapılmakta, ihtiyaç olması halinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle destekleme kursları açılmaktadır.

     

    E) Yüksek Okul Bitirme Çalışmaları

    Şartları taşıyan hükümlü-tutuklulara Uzaktan Eğitim ve Açık Öğretim Fakültesi hakkında bilgi verilmekte, Yükseköğretim Kurumları Sınavlarına katılmaları teşvik edilmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavlarında başarı olan hükümlü-tutuklulara rehberlik yapılarak Açık Öğretim Fakültesine yönlendirilmektedir.

     

    F) Örgün Eğitim Çalışmaları

     

    Örgün eğitimlerine devam ederken tutuklanarak ya da özgürlüğü bağlayıcı ceza alarak kurumlarımıza gelen çocukların eğitim-öğretimlerinin kesintiye uğramaması için, derhal okulları ile irtibata geçilerek ara, yılsonu ya da not yükseltme sınavlarına katılmaları sağlanmaktadır.

    Örgün Yükseköğretime devam ederken tutuklanan öğrencilerin okullarıyla gerekli yazışmalar yapılarak, kabul etmeleri durumunda vize, final ve bütünleme sınavlarına kurumumuzda veya okulunda girmesi sağlanarak yükseköğrenimini tamamlaması sağlanmaktadır.

    G) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri

    Adalet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 03 Aralık 2019 tarihinde imzalanan İş Birliği Protokolü gereğince; Cezaevi Vaizi tarafından istekli hükümlü-tutuklulara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri verilmektedir. Yine istekli hükümlü-tutuklulara Kur’an-ı Kerim Kursları açılmaktadır. Ayrıca Cezaevi Vaizi ya da İlçe Müftülüğünce görevlendirilen personel tarafından değerler eğitimi kapsamında konferans ve seminerler düzenlenmektedir.

    H) Kütüphane Çalışmaları

    Kurumumuzda bulunan hükümlü-tutukluların kişisel gelişimlerini arttırabilmeleri, okuma sevgisini ve alışkanlığını kazanabilmeleri, boş zamanlarını daha iyi bir şekilde değerlendirmeleri amacıyla bir kütüphane oluşturulmuştur.

    Kütüphanemizde Dewey On'lu Tasnif Sistemine göre düzenlemeler yapılmış olup, UYAP’a kayıtlı toplam 4117 adet kitap bulunmaktadır.

     

    Ayrıca Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü hükümleri gereğince İlçe Halk Kütüphanesinde bulunan kitaplar da hükümlü-tutukluların hizmetine sunulmaktadır.

     

    İ) İş ve Meslek Eğitimi Kursları

     

    İlgili mevzuat ve müfredat programı çerçevesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, KOSGEB ve İŞKUR ile temas kurularak kapalı ceza infaz kurumumuzda hükümlü ve tutukluların eğilimleriyle ilgili iş ve meslek edindirmeye yönelik kurslar düzenlenmektedir.

     

    Kurum idaresi tarafından çalışmaya uygun bulunan hükümlü-tutuklular kurumumuza ait; mutfak, fırın, terzi, kantin, atölye ve berberhane gibi bölümlerde çalışmakta olup, birer meslek öğrenmeleri sağlanmaktadır.

     

     

    J) Kalfalık ve Ustalık Sınavları

    Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimi doğrultusunda kalfalık ve ustalık sınavlarına girmek için gerekli şartlar, belgeler, başvuru ve sınav tarihleri hükümlü-tutuklulara zamanında duyurulup, İlçe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile temasa geçilerek şartları tutan hükümlü-tutukluların kapalı ceza infaz kurumumuzda teorik ve uygulama sınavlarına katılarak kalfalık veya ustalık belgesi almaları sağlanmaktadır.

     

    K) Sosyal-Kültürel ve Sportif Faaliyetler

    a) Konferanslar

    Değerler Eğitimi kapsamında hükümlü- tutukluların,  kişisel, sosyal, kültürel, meslekî, ahlâkî ve sağlık yönünden gelişmelerini sağlayacak, insan haklarına saygıyı, yurt ve ulus sevgisini geliştirecek, aile bağlarını güçlendirecek nitelikte konferanslar düzenlenmektedir.

    b) Tören-Anma Günleri ve Kutlamalar

    Standartlar Eğitimi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığında kutlanan tüm önemli gün ve haftalar ile ilgili programlar düzenlenmektedir.

    c) Sinema Gösterimleri

    Kurumumuz konferans salonunda hükümlü ve tutuklulara değerler eğitimi kapsamında belirlenen filmler ile güncel ve sosyal içerikli filmler izlettirilmektedir.

    d) Bilgi Yarışmaları ve Münazaralar

    Değerler takvimine göre her ay belli bir konuyu içeren Değer Dergisi, Adalet Bakanlığı tarafından kurumumuza gönderilmektedir. Kurumumuza gelen Değer Dergileri hükümlü-tutuklulara dağıtılmakta ve düzenli olarak her ay Değer Dergisi Bilgi Yarışmaları düzenlenmektedir. Yine değerler takvimi doğrultusunda hükümlü-tutuklular arasında münazaralar düzenlenmektedir.  

    e) Konser ve Müzik Çalışmaları

    Kurumumuzda sürekli olarak istekli hükümlü-tutuklulara bağlama kursu verilmektedir. Plan doğrultusunda kurum dışından gelen müzisyenler tarafından hükümlü-tutuklulara konser veya müzik eğlence programları düzenlenmektedir. Ayrıca enstürüman çalmasını bilen yetenekli hükümlü-tutuklular tespit edilerek müzik grubu kurulmakta, oluşturulan müzik grubu tarafından belirli aralıklarla müzik eğlence programları düzenlenmektedir.

    f) Tiyatro Çalışmaları

    Plan doğrultusunda istekli hükümlü-tutuklulardan tiyatro ekibi oluşturulmakta, tiyatro çalışmaları sonucunda ortaya çıkan oyun belirli aralıklarla hükümlü-tutuklulara sahnelenmektedir. Ayrıca kurum dışından da tiyatro ekipleri getirtilmektedir.

    g) Sosyal-Kültürel ve Sportif Kurslar

    İlgili mevzuat ve müfredat programı çerçevesinde İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ya da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle; bağlama, halk oyunları, tiyatro, resim, minyatür, ebru, masa tenisi, satranç, voleybol, badminton vb. kurslar açılmaktadır.

    h) Merkezi Yayın Sistemi

    Kapalı ceza infaz kurumumuzda kapalı devre merkezi yayın sistemi mevcuttur. Bu sistem üzerinden,  hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine destek olacak nitelikte; eğitsel programlar, ders içerikli CD ve DVD'ler, belgeseller ile filmler izlettirilmektedir.

    i) Basın Yayın Faaliyetleri

    Kurumumuzda bulunan bütün hükümlü ve tutuklular günlük gazete ve dergilerini kantin personelinden alarak, okuma imkânına sahiptirler. Ayrıca Bakanlıkça gönderilen Değer Dergisi tüm koğuşlara düzenli olarak dağıtılmaktadır. Bunun yanı sıra ziyaretçileri tarafından kendilerine getirilen kitap veya dergiler idarenin kontrolü altında verilmektedir.

    Adres

    Hıdırlık Mah. Muhtar Kenanlı Cad. No:55 Vezirköprü /SAMSUN

    Telefon

    0 (362) 647 20 04 - 0 (362) 646 14 18

    (FAKS) 0 362 647 10 74

    E-Posta

    vezirkopru.mtcikisaretadalet.gov.tr